Study Notes
Online Complete Courses

A History of World Societies Combined Volume 10th Edition Test Bank

$40.00

A History of World Societies Combined Volume 10th Edition Test Bank

Description

A History of World Societies Combined Volume 10th Edition Test Bank

 

Choose the letter of the best answer.

 

 

1. How is the term species generally defined?
A) A group of organisms that can communicate with one another
B) A group of organisms that will share food with one another
C) A group of organisms that can mate and produce fertile offspring of both sexes
D) A group of organisms that originate from a different ancestor

 

 

2. During which of the following periods did the ancestor common to both chimpanzees and humans probably live?
A) 3 to 5 million years ago
B) 5 to 7 million years ago
C) 10 to 12 million years ago
D) 12 to 14 million years ago

 

 

3. Scientists used which of the following to label the first periods of human history?
A) The material used for tools
B) The height of the human form
C) Language ability and skill level
D) The location of human settlements

 

 

4. Although the date varies by location, when did the shift to agriculture first occur?
A) 3000 B.C.E.
B) 15,000 B.C.E.
C) 9000 B.C.E.
D) 1000 B.C.E.

 

 

5. What term is used for the first fully bipedal hominid known to paleontologists?
A) Ardipithecus
B) Homo habilis
C) Australopithecus
D) Homo sapiens

 

 

6. Where have the majority of Australopithecus skeletal remains been found?
A) The Sahara Desert
B) The Great Rift Valley
C) Jericho Valley
D) The Island of Java

 

 

7. How did Homo erectus differ from modern humans?
A) Homo erectus had a slightly smaller brain size than modern humans.
B) Homo erectus had no capacity for making and using tools.
C) Homo erectus lived in larger groups than modern humans.
D) Homo erectus shared food preparations and gathering.

 

 

8. How Homo erectus migrate from China about 1.5 million years ago to settle on Java?
A) By sailing woven grass boats
B) By walking over land
C) By floating on planks
D) By paddling canoes

 

 

9. Where did Homo sapiens first evolve?
A) The Black Sea region
B) The Nile Valley
C) China
D) East Africa

 

 

10. Why were better social skills especially important for early human females?
A) They needed help with food gathering.
B) They needed help with home building.
C) They needed help attracting a mate.
D) They needed help with child rearing.

 

 

11. Which of the following skills did Homo sapiens acquire around 25,000 years ago?
A) The capacity to weave cloth
B) The capacity to make tools from stone
C) The capacity to domesticate sheep
D) The capacity to use fire for warmth

 

 

12. Which of the following is evidence that Neanderthals understood death to have a symbolic meaning?
A) They drew pictures of the dead on walls.
B) They buried the dead with symbolic objects.
C) They wrote stories about the meaning of death.
D) They built large funerary monuments.

 

 

13. The Neanderthals of Europe were a branch of what hominid group?
A) Homo sapiens
B) Homo habilis
C) Australopithecus
D) Homo erectus

 

 

14. Between 1 and 4 percent of the DNA in modern humans is shared with what early hominid?
A) Homo sapiens
B) Cro-Magnon
C) Neanderthals
D) Australopithecus

 

 

15. Which of the following allowed Homo sapiens to migrate to Australia and New Guinea?
A) Simple rafts
B) Land bridges
C) Large boats
D) Swimming

 

 

16. What was one of the results of endogamy?
A) An increase in fertility
B) A lack of diversity of languages
C) The inability of Homo sapiens to mate with one another
D) Differences in physical features and spoken language

 

 

17. The term forager is now used by historians instead of what traditional term?
A) Hunter-gatherer
B) Stone-age man
C) Caveman
D) First people

 

 

18. Which of the following foods dominated the diet of Paleolithic foragers?
A) Trapped animals
B) Fish
C) Hunted animals
D) Plants

 

 

19. Paleolithic humans may have encouraged the growth of new plants by doing what?
A) Planting seeds
B) Hunting large game
C) Harvesting crops
D) Setting fires

 

 

20. How many hours a week did early foragers generally spend gathering food?
A) One to three hours
B) Forty hours
C) Fifty hours or more
D) Ten to twenty hours

 

 

21. Which of the following is true of Paleolithic mating patterns?
A) Most Paleolithic humans sought mates from outside their kinship groups.
B) Mates were usually selected from within the same kinship group.
C) Most mates were purchased from a distant tribal group.
D) Mates were generally people taken captive in conflict.

 

 

22. The burial sites of Paleolithic humans reveal that they believed that all things and natural occurrences had which of the following?
A) Meaning
B) Economic value
C) Danger
D) Spirits

 

 

23. What did Paleolithic peoples believe about dead members of their kinship groups?
A) That the dead were gone forever
B) That deceased family members were still with them
C) That the dead became new gods
D) That the dead would return one day

 

 

24. Who in Paleolithic society was believed to regularly receive messages from the spirit world?
A) The chief
B) The shaman
C) The king
D) The warriors

 

 

25. What was one of the shaman’s primary duties?
A) Healing the sick
B) Leading the war band
C) Harvesting crops
D) Leading building projects in urban areas

 

 

26. What discovery marks the transition from Paleolithic to Neolithic?
A) Stone tools
B) Religion
C) Burial
D) Agriculture

 

 

27. What major climate change occurred about 15,000 years ago?
A) Temperatures warmed and glaciers melted.
B) Monsoon patterns began.
C) Temperatures became slightly colder.
D) El Niño wind patterns first developed.

 

 

28. What term describes a crop that has been modified by selective breeding?
A) Trained
B) Marketed
C) Domesticated
D) Husbanded

 

 

29. Horticulture refers to the growing of plants using what tool?
A) Clubs
B) Plows
C) Digging sticks
D) Sickles

 

 

30. Beginning about 9000 B.C.E., people in the Fertile Crescent began to domesticate what crop?
A) Yams
B) Wheat
C) Squash
D) Rice

 

 

31. How did women’s work change as a result of settled agriculture?
A) Women were responsible for working the fields while their husbands hunted.
B) Women became merchants because they now had time to produce things to sell.
C) Women continued to be quite mobile and continued to add to family diet through foraging.
D) Women likely began to spend more time tending to household needs.

 

 

32. How did the amount of labor required for horticulture compare to that for foraging?
A) Horticulture required less time and labor than foraging.
B) Horticulture required more time and labor than foraging.
C) Horticulture required the same amount of time and labor as foraging.
D) Horticulture required more time and labor than foraging, but only during harvesting season.

 

 

33. By 4000 B.C.E., how far north of the Fertile Crescent had horticulture spread?
A) To Britain
B) To Scandinavia
C) To Ethiopia
D) To Russia

 

 

34. Potatoes and quinoa were domesticated by 3000 B.C.E. in what region?
A) Indus Valley
B) Western United States
C) Andes Mountains
D) Fertile Crescent

 

 

35. What species of animal did humans domesticate around 15,000 years ago?
A) Sheep
B) Dogs
C) Cattle
D) Horses

 

 

36. Which of the following was a consequence of humans living in close proximity with animals?
A) Humans had an easier time domesticating animals.
B) Humans spread disease to animals, leading to the extinction of some species.
C) Humans were exposed to more pathogens.
D) Humans began to consider animals as property.

 

 

37. Animal domestication led to humans becoming able to digest which of the following?
A) Milk
B) Meat
C) Grain
D) Minerals

 

 

38. The natural herding instinct of what animal paved the way for pastoralism?
A) Pigs
B) Yaks
C) Humans
D) Sheep

 

 

39. Beginning in the sixth millennium B.C.E., people attached wooden sticks to frames and pack animals to use as a simple version of what developing technology?
A) Weapons
B) Fences to mark boundaries of territory
C) Early threshers
D) Plows

 

 

40. How did the moldboard plow aid early farmers?
A) It turned over soil, breaking it up for easier planting.
B) It planted seeds as it moved through the soil.
C) It helped to harvest crops.
D) It made straighter furrows.

 

 

41. In most Neolithic communities, which group of people were the first to work out written codes of law?
A) Craftsmen
B) Priests
C) Warriors
D) Farmers

 

 

42. Every society that has left a written record was organized around what important hierarchical system?
A) Patriarchy
B) Theocracy
C) Pastoralism
D) Matriarchy

 

 

43. What is depicted in the earliest Egyptian hieroglyph for weaving?
A) Children weaving
B) A loom and shuttle
C) Sheep being sheared
D) A woman with a shuttle

 

 

44. Which of the following was an important feature of the houses of Çatal Hüyük?
A) They were constructed without roofs.
B) Elites lived in round houses with two doors.
C) They were made of mud brick.
D) They were spaced far apart to combat disease.

 

 

45. For what did Neolithic peoples use obsidian?
A) It was melted to construct plow blades.
B) It was used to make knives and blades.
C) It was easily carved into storage jars.
D) It was woven into carpets to make them stronger.

 

 

46. What alloy is created by mixing copper with another metal such as arsenic?
A) Iron
B) Steel
C) Tin
D) Bronze

 

 

47. Why did Neolithic peoples build circular structures?
A) It helped them to predict where best to herd their animals.
B) Circular structures were believed to predict the movements of the stars.
C) Circular structures were believed to possess magical powers to help people know where to migrate next.
D) Priests taught their populations that building large circular structures would ensure a large harvest for years to come.

 

 

48. What characteristics did the gods of polytheistic Neolithic societies develop?
A) They took on social hierarchies and had specific labor responsibilities.
B) They were originally believed to resemble people but later were depicted as animals.
C) They were always depicted as strong animals.
D) They were seen as heavenly creatures with wings.

 

 

49. As Neolithic religious structures became more hierarchical, what was the purpose of the most important religious practice?
A) Ensuring military success
B) Granting a special skill
C) Foretelling the future
D) Ensuring fertility

 

 

50. By what time was the Bronze Age well under way?
A) 10,000 B.C.E.
B) 7500 B.C.E.
C) 5000 B.C.E.
D) 2500 B.C.E.

 

 

 

Answer Key

 

1. C
2. B
3. A
4. C
5. C
6. B
7. A
8. B
9. D
10. D
11. A
12. B
13. D
14. C
15. A
16. D
17. A
18. D
19. D
20. D
21. A
22. D
23. B
24. B
25. A
26. D
27. A
28. C
29. C
30. B
31. D
32. B
33. A
34. C
35. B
36. C
37. A
38. D
39. D
40. A
41. B
42. A
43. D
44. C
45. B
46. D
47. B
48. A
49. D
50. D

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “A History of World Societies Combined Volume 10th Edition Test Bank”

Your email address will not be published. Required fields are marked *